Innovatie en Creativiteit

Vergroot je innovatie en creativiteit met neurosensitieve mindfulness

Mensen denken soms dat je creativiteit hebt of niet hebt. En dat je het niet kunt leren of ontwikkelen. Dat is gelukkig niet waar. Door je autonome zenuwstelsel te helen en ontwikkelen kun je je creatieve vermogens vergroten. Zowel creatief denken als creatief scheppen.

Innovatie en creatief denken lukt het best als je kalm en ontspannen bent. Je cognitieve brein en je intuïtie werken optimaal als je helemaal ‘zen’ bent en in ‘de flow’ komt. Met neurosensitieve mindfulness breng je je autonome zenuwstelsel in de optimale staat van innerlijke verbinding en sociale verbondenheid. Of je nou in je eentje bent of met een groep, je brengt jezelf in een optimale staat voor creatie.

De meesten van ons kennen het wel, de ‘aha-momenten’ of synchroniciteit: je denkt aan iemand en ‘toevallig’ krijg je van die persoon een berichtje.

Deze momenten ontstaan als je AZS in zijn maximale potentie is en je helemaal open staat voor cognitieve en intuïtieve informatie.

In onze taal kunnen we zien hoe het werkt. We zeggen dat we een idee kregen, ‘opeens wist ik het’, ‘ik dacht even nergens aan en juist toen wist ik opeens de oplossing’.

Je staat onder de douche, je wandelt in de natuur, je rijdt gedachteloos in je auto, je focust je volledig op zeilen, mountainbiken, motorrijden of paragliding.

Of je mediteert of doet een neurosensitieve mindfulness oefening.

Wat er gebeurt in al deze voorbeelden is dat je jezelf ontvankelijk maakt om ideeën te ontvangen.

Ons brein is als een ouderwetse radio of een internetontvanger: we ontvangen informatie in ons brein en we ervaren dat als gedachten, beelden, dromen, visoenen, etc. We denken vaak dat we deze gedachten zelf produceren, maar je kunt gemakkelijk nagaan dat dat niet zo is. We kiezen onze gedachten niet zelf, we krijgen gedachten. Kies nu bijvoorbeeld een getal onder de 100. Welk getal is dat en waarom juist dat getal? Kies nu nog een keer een getal onder de honderd. Waarom dit getal? Als je dat grondig analyseert kom je altijd tot de conclusie dat je daar zelf geen keuze in hebt. Als ik hier schrijf ‘een roze olifant’ of de eerste keer dat je seks had dan krijg je automatisch een beeld van een roze olifant of de herinnering aan je eerste keer dat je seks had. Ik schrijf iets, en jij ontvangt informatie in je brein, zo simpel is het.

Bij intuïtie werkt het ongeveer hetzelfde, maar dan is het niet je brein die de radio-ontvanger is. Je ontvangt de informatie dan via je ziel, je hart, je inner being, je lichaamselementwezen of je autonome zenuwstelsel. Niemand weet precies hoe dat zit, sommige beweren dat het je ziel is of je inner being, maar dat is wat mij betreft niet zo belangrijk. Synchroniciteit en ‘helder weten’ of ‘innerlijk weten’ is een enorme bron voor creativiteit en innovatie. Door neurosensitieve mindfulness breng je je AZS in de optimale staat voor de werking van intuïtie.

En als je cognitieve brein én je intuïtie allebei optimaal functioneren kunnen er magische ideeën ontstaan, dat is echt geweldig!

Op deze manier heb ik zelf de methode van Structured Serendipity ‘bedacht’. Een paradox want serendipiteit is juist gebaseerd op toeval, en toeval kun je niet met een structuur creëren, toch? Maar mijn ervaring is dat je toeval wel kunt ‘uitnodigen’. Je kunt de optimale omstandigheden creëren waardoor je het ontvangen van creatieve ideeën en oplossingen maximaal mogelijk maakt.

Structured Serendipity is een combinatie van neurosensitieve mindfulness, visualisaties en systemisch werk. Je kunt dit doen in een individuele sessie, in een groep met mensen die je niet kent, of met je team of afdeling.

Stuur me een berichtje via onderstaande button als je hier meer over wilt weten. Ik neem contact met je op om je wensen te bespreken en te overleggen of Structured Serendipity van waarde voor je kan zijn.